Z House

Private Villa in North Tel Aviv

Credits

Photos by Amit Geron

Built on a 700 sqm plot on a main road of a quiet North Tel Aviv neighborhood, Z house was designed to provide it’s owners a sense of serenity and utmost privacy, offsetting the shortcomings of its busy location.

To do so, the front south facade was designed as a two layer buffer with a garden between, thus maintaining the privacy of the residents while reducing the traffic noise from the surroundings.

The entrance was defined as a “hole in the wall: the façade has no openings, only a niche with a steel door. Entering Z house showcases the north façade, completely open to the back garden, bringing together the interior and outdoor living spaces. To emphasize the lightness of this façade, a 4 meters high glass wall rises over the ceiling creating the appearance it is floating in space.

An elevation of the entrance floor and back garden has allowed for guestrooms to be situated at half levels, both above and below the entry level. This created an extension of the elegant appearance, as only one floor is seen from the street level.

A flexible guest unit is located in the basement. Oak wood sliding partitions and a pull down guest bed hidden in the cupboard, doubling as a bench when closed allow the room to be fully functional as it is generally open to the space.